Craciunul este, pentru cine nu stie, o sarbatoare crestina care aniverseaza in fiecare an, pe data de 25 decembrie, nasterea celui care a fost Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu. Craciunul este sarbatoare legala la noi in tara si se prelungeste cu a doua zi de Craciun, 26 decembrie. Incepand cu secolul XX, aceasta sarbatoare a inceput sa fie celebrata si de cei care nu sunt crestini, punandu-se accent mai putin pe biserica si slujbe si mai mult pe schimbul de cadouri de craciun intre membrii familiei si pe impodobirea brazilor.
Obiceiul impodobirii bradului cu bomboane de pom, globuri si ghirlande in ziua de Craciun s-a raspandit, incepand de la popoarele germanice, apoi in restul Europei si in toata lumea, dupa Primul Razboi Mondial.
In ceea ce priveste cadourile de Craciun, ele sunt pregatite de spiridusi pentru Mos Craciun, care zboara cu o sanie trasa de reni si intra cu sacul sau plin de Cadouri de Craciun pe horn, noaptea, pentru a le pune sub bradul impodobit, sau in ciorapii agatati de copii de semineu.
Mos Craciun a fost inspirat din imaginea Sfantului Nicolae si, daca la inceput era imbracat in haine bisericesti, acum este infatisat ca un mos grasut cu barba alba, imbracat in haine rosii cu nasturi negrii si curea de piele, care locuieste la Polul Nord impreuna cu spiridusii care il ajuta sa faca jucarii pentru copii.
De-a lungul timpului, a aparut obiceiul ca cei mici sa scrie scrisori catre Mos Craciun, care sa contina confirmarea faptului ca au fost cuminti si o lista cu jucarii pe care le-ar dori sa le primeasca in ziua de Craciun de la el. Ei lasa prajituri si lapte pentru Mos Craciun si canta in noaptea de Ajun colinde.
Astfel s-a transformat Craciunul, iar cadourile si actiunea de a darui au devenit mai importante decat sarbatoarea religioasa de la care s-a pornit.
Sursa: wikipedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu