Faceți căutări pe acest blog

duminică, 2 iunie 2013

Hard extern pe USB si cum sa mut Windows 8 pe SSD

Asa cum va povesteam acum cateva zile, am avut niste aventuri cu PC Garage care s-au terminat bine pana la urma. Am reusit sa platesc comanda prin card, pentru a scapa de plata suplimentara de 12.40 ron impusa la plata ramburs (atentie ca "livare gratuita" nu inseamna intotdeauna gratuita), am primit rack-ul si vreau sa va zic ca este exact ce imi trebuia. Este compatibil cu hard-diskuri de 2.5 sau 3.5 si suporta chiar simultan 2 hard-diskuri (unul de 2.5 si unul de 3.5). L-am testat un pic si transferul nu trece de 25 MB/sec, dar pentru mine este ok. Are si cititor de carduri SD si 2 USB-uri pentru stick-uri de memorie.


Deoarece hard-diskul pe care vroiam sa il scot din unitate avea pe el instalat sistemul de operare, am profitat de o promotie si am luat un SSD Kingston V300 de 60GB, pe care am mutat Windows 8. Pentru asta am incercat sa folosesc aplicatia de back-up din Windows 8 si un DVD de recovery pentru Windows 8.

Pentru cei care nu stiu, Microsoft a ascuns bine optiunea de back-up si cea de a face discul pentru recovery, iar pentru a ajunge la acel meniu trebuie cautat in setari ( intrati in desktop, apoi in coltul dreapta sus dati click pe lupa si apoi pe settings/setari ) "recovery". Veti gasi sub denumirea ( si ma intreb de ce nu au schimbat-o pana acum ) de " Windows 7 File Recovery" ceea ce va trebuie pentru a face discul si "Create a System Image" pentru a face imaginea sistemului. Apoi opriti unitatea, instalati SSD-ul, restartati cu discul in unitatea optica si bootati de pe el pentru a restaura imaginea sistemului pe SSD. Apoi opriti iar unitatea, scoateti hard-diskul si cu SSD-ul si discul de recovery in unitate se reporneste si se repara sistemul pentru a putea porni de pe SSD. Urmatorul start va fi de pe SSD si nu ar trebui sa dureze mai mult de jumatate de minut. 
Asta in teorie, pentru ca la mine nu a vrut sa mearga, ma tot loveam de diferite erori la restaurarea imaginii pe SSD.
Am cautat sa vad ce nu fac bine si, in fnal, am gasit doua lucruri:
- la instalarea Windows 8 pe hard-diskul vechi nu am fost atent in bios si aveam hard-diskul pus pe IDE in loc de AHCI, lucru care se rezolva simplu: in "run" scrieti "msconfig" si la sectiunea "boot" bifati "safe mode", restartati, intrati in bios, puneti pe AHCI hard-diskul, intrati in "safe mode", in "run" scrieti "msconfig", debifati "safe mode" din "boot" si restart. Asta se poate face si umbland in registrii, dar este mai usor asa si mai sigur. Atentie, SSD-ul trebuie neaparat sa fie setat din bios pe AHCI.
- partitia C de pe hard-disk era mai mare ca SSD-ul, asa ca am dat click dreapta pe My Computer, manage, disk management si am micsorat (shrink) C putin sub capacitatea SSD.
Apoi am facut imaginea partitiei C de pe hard-disk cu un cd bootabil cu Acronis 2013 si am restaurat-o impreuna cu MBR-ul pe SSD, am scos hard-diskul si am setat in bios sa booteze primul SSD-ul. Asta a durat cam 20 minute, in conditiile in care doar imaginea sistemului facuta cu utilitarul nativ din Windows 8 dureaza tot atat.
Multe setari utile stranse intr-un singur loc gasiti aici, eu nu le-am aplicat chiar pe toate, insa unele chiar trebuie facute pentru a stresa mai putin SSD-ul si a mari performanta lui. 
Hard-diskul ramas in plus a fost pus in rack, partitiile au fost sterse, a fost partitionat intr-o singura bucata si formatat NTFS. Acum este gata pentru a copia pe el filme sau ce altceva doresc.
Sper ca v-am fost de ajutor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu