Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 iunie 2013

Trecerea la Profitshare 2.0 - scurta analiza

Principala intrebare care se pune este : renteaza trecerea la Profitshare 2.0 sau nu? Ca in orice situatie pe care trebuie sa o analizezi, e bine sa faci un tabel cu doua coloane: "ce e bine" si "ce e rau". Am sa incep cu ce e bine :
- voi avea acces la mai multe rapoarte, inclusiv voi sti care din link-uri/widget-uri genereaza cele mai multe comenzi si care nu au generat niciodata (se pare ca rapoartele functioneaza si retroactiv, deci voi "vedea" si ce s-a intamplat pana acum in vechea platforma);
- voi avea acces la mai multi advertiseri : pe langa eMag, vor mai fi disponibili, pentru inceput, PCfun, Electrofun si Flanco;
- instrumentele de promovare arata mai bine (asta se poate vedea pe siturile celor care au trecut deja la noua platforma);
- voi putea primi direct in cont sumele din comisioane, pentru a cumpara si din alte magazine bunuri/servicii din acesti bani, nu doar de la eMag cum era inainte cu vouchere. Bine, voucherele se puteau si instraina/vinde, insa ajungeai la 85-90% din valoarea lor, in cel mai bun caz, sau puteai cere convertirea in bani, insa pierdeai bonusul de 5% si impozitul de 16%.
Cam aici se opresc avantajele pe care le vad eu. Hadeti sa vedem si dezavantajele trecerii la Profitshare 2.0 :
- se intra in "legalitate", ca sa zic asa. Daca inainte din 1000 ron, comision vizibil in platforma, puteam cere generarea unui voucher de 1050 ron (aveam un bonus de 5%) cu care puteam sa fac cumparaturi doar la eMag si doar din anumite categorii de produse (cam 95% sa zicem), acum, fiind persoana fizica neautorizata, voi primi in cont urmatoarea suma : 1000 - TVA 24% = 806.45 - impozit pe profit 16% - contributia pentru sanatate 5.5% = 633.06 ron. Deci voi castiga mai putin cu 417 ron (fata de 1050, valoarea voucherului actual).
- va trebui anul viitor sa ma lupt cu birocratia, trebuie sa primesc o fisa fiscala de la Profitshare, pe care sa o pun langa cea de la munca, sa completez o declaratie (parca 200 era formularul) pe care sa o depun la Administratia Financiara de domiciliu si sa astept o noua impunere anuala. Asta consuma timp si, daca cei de la Profitshare nu se misca repede la inceputul anului cu fisele fiscale (suntem totusi destui care facem treaba asta cu afilierea pentru ei), va fi distractiv. Apoi sunt curios ce stabileste statul, ii mai dau eu ceva sau imi da el...asta doar cei trecuti anul acesta prin acest proces ne pot povesti (daca a trecut cineva pana acum prin asta).
- cele trei situri disponibile pentru afiliere, pe langa eMag, mie nu imi inspira multa incredere, bazandu-ma pe trecut si gandindu-ma la viitorul apropiat. Despre Flanco este de ajuns sa va amintesc ce au facut la ultimele doua Black Friday (site inchis sau cu directionarea clientilor catre magazinele fizice prin mesaje pe site), ceea ce, pentru afiliatii care au muncit sa construiasca continut si sa faca reclama a fost o mare piedica, de Electrofun e prima oara cand aud, doar PCfun e un pic mai cunoscut, pentru mine cel putin.
Flanco si Altex, sunt doua mari magazine cunoscute de public prin magazinele fizice pe care le au (sunt foarte mari si foarte pustii in marea majoritate a timpului). Oamenii, multi dintre ei, au tendinta sa cumpere ceva scump doar dupa ce pun mana/vad obiectul in fata lor. Va fi greu sa ii convertesti si sa ii educi sa cumpere online, dupa ce au fost obisnuiti sa pipaie marfa inainte de cumparare. Asta incearca acum Flanco si Altex sa faca. Altex o face, cred eu, cu un succes mai mare, prin ofertele si discounturile oferite strict online. Si amandoua lanturile de magazine o fac pentru a scapa de chiriile pe care le platesc pentru spatiile enorme in care si-au amplasat magazinele.
Am sa inchei cu un studiu de caz si o mica statistica personala: pentru fiecare leu investit in afiliere, in ultimele trei luni, am scos 3 lei in vouchere, deci 2 lei profit. Incepand cu 1 iulie, cand voi fi nevoit sa trec la noua platforma Profitshare 2.0, voi scoate (estimativ) 1.9 ron, deci doar 90 bani profit. Deci mai putin de jumatate, daca va merge la fel de bine ca pana acum. Dar eu sunt abia la inceput, altii, care investesc mai mult timp in situri decat bani, e posibil sa iasa mai castigati. BTW - asa transparenta mai rar pana acum, pe siturile care se ocupa cu afilierea, este?
Mai departe, concluziile le trageti voi. Cand veti trece la Profitshare 2.0? Asteptati pana la 1 iulie, sau faceti acum acest pas? Eu am sa astept pana in ultimul moment.

P.S. : Prin aceasta postare nu vreau nici sa critic, nici sa laud noul sistem, este doar o mica analiza a ceea ce a fost pana acum si ce se va intampla incepand cu luna viitoare. Daca cineva observa greseli in modul de calcul afisat mai sus, rog sa ma atentioneze pentru a corecta. Sunt deschis la critici, dar sa fie constructive, bazate pe fapte reale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu