Problema de care m-am lovit a fost urmatoarea: un laptop cu sistem de operare Windows XP, pe care nu puteam sa il reinstalez, avea HDD pe moarte. Se deschideau foarte greu programele si, in general, mergea foarte incet, proprietarul se saturase de asteptat la cele mai mici task-uri, asa ca m-a intrebat ce e de facut. Deoarece avea multe lucruri importante instalate pe el, nu puteam sa reinstalez sistemul de operare sau sa il schimb cu unul mai recent, gen Windows 7 sau 8.1, asa ca trebuia gasita o solutie care sa ocoleasca reinstalarea. Mi-am dat seama ca veriga slaba era HDD, laptopul fiind mai vechi de 3 ani, dar inca bun din punctul de vedere al caracteristicilor lui: dual-core la 2 GHz, 2 GB ram.
Aveam 3 solutii :
- prima era costisitoare, un nou laptop, ceva mai bun, care implica chetuirea a mai mult de 2000 lei, insa implica reinstalarea aplicatiilor si unele pierderi de date si parole de pe laptopul vechi;
- a doua implica inlocuirea HDD cu altul, de cel putin 7200rpm;
- a treia solutie, pe care am si folosit-o la urma - i-am recomandat sa isi ia un SSD un pic mai mare decat HDD actual, ca si capacitate, ceea ce a si facut.
Astfel a beneficiat de pretul promotional de 599 lei al SSD-ului Kingston de 240 GB si am reusit sa ii fac laptopul sa functioneze mai bine decat atunci cand l-a cumparat. Stiu ca se recomanda un sistem de operare mai nou, gen windows 7 sau 8, atunci cand instalati un SSD in PC sau laptop, insa si pe XP se simte performanta unui SSD, fata de un HDD obisnuit.
Ce aveam de facut mai departe, era sa fac o imagine a sistemului cu Acronis True Image si restaurarea pe noul SSD. Singura problema de care te lovesti, in astfel de situatii, este faptul ca SSD-ul functioneaza numai in regim AHCI, nu si IDE. Asta se poate verifica simplu, in BIOS-ul laptopului sau al PC-ului. La mine, asa cum banuiam, era setat pe IDE, asa ca a trebuit sa fac unele setari in sistemul de operare, inainte de a face imaginea sistemului cu Acronis. Daca nu faceti aceasta trecere, la prima pornire SSD-ul va genera un ecran albastru cu eroare.
Ce trebuie facut pentru a trece de la IDE la AHCI in Windows XP, fara a reinstala sistemul de operare:
1 - mai intai trebuie sa verificati in BIOS daca intr-adevar HDD-ul este setat pe IDE in BIOS si daca se poate seta si pe AHCI, ca alternativa (asta e bine de facut inainte sa cumparati SSD-ul);
2 - apoi, verificati in Device Manager (click dreapta pe My Computer, apoi Properties, apoi Device Manager), in "IDE ATA/ATAPI controllers" sau "Storage
controllers", daca aveti mentiuni despre SATA, gen "ICH8 SATA controller" - atentie la denumirea exacta a controllerului, veti avea mai tarziu nevoie de ea);
3 - cautati in driverii laptopului, sau ai placii de baza (daca aveti unitate PC), driverul SATA care se poate pune pe dicheta, la instalarea Windows XP in mod AHCI si dezarhivati arhiva sau puneti-l intr-un folder pe desktop la indemana (verificati in fisierul readme. driverul care se potriveste exact denumirii controllerului de mai sus);
4 - mergeti, asa cum spune in pct 2, in Device Manager la controller-ul SATA si dati click dreapta pe el, apoi Update Driver, Not this time - Next, Specific Location, Not use search, Standard IDE controller, (daca sunt mai multe controllere, repetati operatiile pentru fiecare) apoi restartati.
5 - la repornire intrati tot acolo in Device Manager, pe Standard IDE controller, repetati punctul 4 pana la Standard IDE controller, dar acum alegeti Have Disk si alegeti calea catre folderul in care ati pus driverul SATA (cel care se potriveste denumirii controllerului), ignorati avertizarea Windows-ului si restartati dupa instalare.
6 - intrati in Bios inainte de toate si modificati de la IDE la AHCI setarea pentru HDD, salvati si apoi porniti in mod normal laptopul/unitatea PC.
7 - acum puteti face imaginea sistemului si restaura pe SSD, care va functiona normal, fara erori.
E putin mai complicat, insa, daca urmati pasii, se poate face fara probleme. Ca o comparatie, trecerea de la IDE la AHCI pe Windows 8 este mult mai usoara, deoarece driverii necesari se gasesc chiar in sistemul de operare. Tutorialul este valabil numai pentru HDD SATA, asa ca verificati inainte ce tip de HDD aveti in laptop/unitatea PC.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu