Faceți căutări pe acest blog

marți, 11 februarie 2014

Romanii nu stiu sa plateasca cu cardul

Ma uitam azi pe statisticile din afiliere: majoritatea comenzilor anulate s-au produs pentru ca potentialii clienti nu au reusit sa plateasca cu cardul online. Doar cateva anulate din cauza refuzului bancilor de a aproba plata in rate si 3 neprezentari (potentialul client a rezervat marfa in magazin si nu s-a prezentat sa o ridice, sau nu a precizat la casa ca are rezervare facuta si s-a considerat ca nu s-a prezentat). Nu este nimic nou, banuiam ca nu stie lumea sa plateasca cu cardul, insa faptul ca exista romani "neinstruiti", m-a "costat" aproximativ 150 lei in ultimile 3 luni (comisioane anulate).
Haideti sa vedem de ce aveti nevoie cand faceti o plata cu cardul online:
- aveti nevoie de un card valabil (verificati data expirarii tiparita pe el, sunt cifre corespunzatoare lunii si anului in care cardul va expira, trecute in centru-dreapta jos);
- aveti nevoie de bani in cont - nu incercati sa faceti o tranzactie daca nu aveti banii respectivi in cont, sau linie de credit care sa acopere suma respectiva + un mic comision, care poate varia de la 1 leu pana la un procent din suma respectiva. Deci trebuie sa aveti suma + minim 5% in plus, ca sa fiti siguri ca tranzactia se va putea efectua, daca nu stiti exact ce comision va lua banca pentru tranzactia efectuata de dvs. Pentru o suma mica de bani, unele banci va pot trimite sms cu situatia contului, atunci cand se modifica ceva (la intrarea banilor si la platile efectuate) - eu zic ca merita, veti sti in orice moment cati bani aveti in cont. Suma respectiva se amortizeaza prin faptul ca numai cereti soldul contului la bancomate, care nu este, de obicei, gratuit;
- de la o vreme incoace, trebuie sa aveti cardul inregistrat in 3D Secure pentru a va proteja de fraude. E posibil ca primele 3 tranzactii sa poata fi facute, fara sa aveti cardul inregistrat in 3D Secure. Dupa aceea, nu veti mai putea efectua tranzactii online. Inrolarea este simpla si se face pornind de la pagina bancii la care aveti contul/cardul. Trebuie sa stiti cateva date despre card si titularul cardului si sa va creati o parola (pe care sa o tineti bine minte, altfel va fi resetata de banca, la cererea dvs. si o luati de la capat cu inrolarea).
- atentie si la limitele cardului - la unele carduri, desi aveti suma mare in cont, e posibil sa aveti setata de banca, din oficiu, o limita mica de suma ce poate fi platita online. E ceva gen : am 10.000 lei in cont, trebuie sa cumpar ceva de 8.000 lei, dar banca are limita de tranzactie, setata din oficiu pe card, la 5.000 lei. Informati-va la banci care este limita maxima pe tranzactie si, daca considerati ca este nevoie, modificati-o. Asta se face printr-o cerere depusa, de obicei, la sucursala bancii de unde aveti contul deschis si dureaza maxim 1-2 zile pana se modifica.
Daca ati rezolvat toate cele de mai sus, aveti grija si rabdare sa va apara fereastra 3D Secure la cumpararea online, aveti grija sa completati corect toate rubricile cerute si aveti rabdare sa se inchida cum trebuie aceasta fereastra, dupa ce ati introdus parola. Ca sa fiti siguri ca datele dvs sunt introduse in fereastra 3D Secure si nu intr-o clona frauduloasa, va recomand sa va puneti un nick sau o porecla, atunci cand vi se cere la inrolare, de catre banca. Acea porecla este modul prin care verificati ca acele date vi se cer chiar de catre 3D Secure.
In principiu, daca stapaniti toate cele de mai sus si sunteti atent la datele introduse, nu are ce sa se intample rau cand efectuati o plata online si nici nu veti fi refuzat de catre banci sau magazinele online. Spor la cumparaturi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu