Fostul meu telefon, S3 mini incepuse sa dea rateuri, asa ca am inceput sa ii caut inlocuitor. Ma gandisem la S3, insa cei de la Samsung au hotarat sa ii incheie ciclul de viata si sa nu ii mai actualizeze softul, asa ca am trecut peste el si m-am orientat catre Moto G. I-am urmarit evolutia inca de cand s-a lansat, avand in vedere ca a fost creat de cei de la Motorola pe timpul in care aveau ca sef Google. Chiar daca Google a vandut Motorola catre Lenovo, imediat dupa lansarea Moto G, versiunea de Android cu care a venit telefonul a fost actualizata destul de repede, iar acum sunt zvonuri ca va avea parte in toamna chiar si de update la versiunea L. Asa ca d.p.d.v. al suportului software, Moto G statea si sta foarte bine, cel putin pana acum. Dar hai sa vedem ce a pus Motorola sub carcasa:
- procesor Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7;
- GPU Adreno 305;
- 16 GB memorie interna (exista si in varianta de 8GB, insa nu imi pare suficienta, dupa experienta avuta cu S3 mini) si 1GB ram;
- ecran IPS LCD 4.5"cu 720 x 1280 pixeli, Corning Gorilla Glass 3 (asta inseamna ca se zgarie greu, nu ca nu se sparge);
- sistem de operare Android OS, v4.4.2 (KitKat);
- camera de 5MP cu flash pe spate si 1.3 MP frontala;
- USB host;
- baterie de 2070 mAh.
Sa le luam pe rand: procesorul in combinatie cu GPU si memoria ram asigura buna functionare a telefonului si aproape nici un lag in interfata. De asemenea, jocurile solicitante, gen Asphalt 8 sau RR3 se "misca" cursiv si nu agata. Spatiul de memorie interna ramas disponibil, dupa instalarea a 9 jocuri medii spre mari ca dimensiune si a aplicatiilor pe care le folosesc in mod curent, este de aproximativ 4GB, destul pentru poze si ceva muzica. Ecranul de tip IPS asigura unghiuri bune de vizualizare, chiar si in conditii de soare puternic. Nu va asteptati sa vedeti ca atunci cand sunteti la umbra, insa se disting destul de bine aplicatiile de pe ecran, sau numerele formate. Asta depinde un pic si de tema si de wallpaperul pe care le aveti instalate. Bateria asigura autonomie de cel putin o zi, in conditii de stres, fara a abuza de jocuri. Chiar si cu localizarea pornita, am reusit sa am cel putin 12 ore de baterie, "jongland la greu" intre Google Maps, Chrome si facand cateva zeci de poze, unele chiar cu blitz. Camera este destul de buna in conditii bune de iluminare, face chiar si panorame, are focus si este la nivelul, sau chiar un pic mai buna decat cea de pe aparatul foto Samsung, pe care il am de anul trecut. Componentele interne au o protectie la apa, printr-un invelis nano, care nu a fost foarte mult laudata. Am vazut pe Youtube, ca poate sa reziste la 30 de minute de scufundare in apa curata, insa experimentul repetat cu supa in loc de apa a dus la stricarea chipului care asigura partea de touch a ecranului. Probabil, daca va prinde ploaia cu el la purtator, e posibil, in proportie de peste 80%, sa nu aveti probleme cu el.
Sa trecem si la punctele mai putin bune ale telefonului:
- memoria interna nu poate fi marita cu card microSD. Stiam asta de cand a aparut, insa mai stiam si ca suporta cablu OTG, pe care il folosesc in combinatie cu un stick USB de 32 GB, pe care am pus filme, muzica si carti, care functioneaza foarte bine in combinatie cu telefonul, asa ca aceasta lipsa poate fi "pacalita" astfel. De curand a fost anuntata si o versiune LTE a lui Moto G, care vine cu slot pentru microSD.
- ramul uneori se umple, sau asa imi da senzatia, astfel ca trebuie inchise aplicatiile ramase deschise in memorie, din butonul dedicat din dreapta ecranului, de jos. Cand se intampla asta, meniurile telefonului au un pic de lag, asa ca este usor de recunoscut, iar solutia este la indemana si rapida. Dupa aceasta, telefonul se "misca" la fel de bine ca atunci cand l-am pornit prima oara.
- carcasa e un pic alunecoasa, astfel ca am ales sa o protejez cu o husa de plastic/silicon, care ofera un grip mai bun. Am ales sa protejez si ecranul cu o folie, desi Corning Gorilla Glass 3 inseamna protectie destul de buna la zgarieturi. De asemenea, ecranul vine din fabrica cu o protectie la grasimea de pe degete, astfel ca nu se umple repede de amprente. Alegerea este a voastra, daca vreti folie sau nu.
- bateria tine destul de mult. Dupa o zi si 6 ore de la incarcare, inca mai am 63%.
- bateria tine destul de mult. Dupa o zi si 6 ore de la incarcare, inca mai am 63%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu