Faceți căutări pe acest blog

joi, 28 martie 2013

Calculator pentru jocuri - tutorial de achizitie si asamblare

O colega m-a rugat sa o ajut cu o achizitie. I s-a stricat unitatea pe care o folosea acasa pentru contabilitate si fiul ei, "saritor" nevoie mare, i-a cedat unitatea lui, cu rugamintea sa ii cumpere lui o unitate PC pentru jocuri.
Primul lucru pe care il intreb de obicei este : cat este bugetul? Daca faceti ce fac eu mai departe, este bine sa stiti in ce suma trebuie sa va incadrati de la inceput. Pentru ea bugetul a fost de 1800 -1900 ron.
Mai departe, am cautat cele mai bune oferte care se incadreaza in acesti bani. Intre timp, pustiul facea acelasi lucru si a aparut o propunere de configuratie: i3 la 3,3 GHz, placa de baza Gigabyte, 6 GB ram, placa video GT630 cu 2 GB video ram, o nebunie care depasea bugetul cu 200 ron si era dezavantajata de placa video slaba.

Am calmat spiritele si am venit cu urmatoarea configuratie, destul de echilibrata, zic eu, care il va ajuta pe copil sa se joace cel putin 2 ani de acum incolo, la rezolutii normale:

- am inceput cu procesorul, pe socket FM2, Athlon II X4 750K, 3400MHz, 4MB, socket FM2, Black Edition ;

- am continuat cu placa de baza, tot socket FM2, ASRock FM2A55M-DGS ;


- apoi memoria ram DDR3, Kingmax 4GB, 1333MHz, PC10600;


- am trecut apoi la sursa: unde m-am gandit la un buget de aproximativ 200 ron si am gasit Cooler Master Elite, de 500W, eu am vrut neagra, ei au trimis ce se vede, acum nu fac nazuri ca e buna - mare atentie cand va luati sursa pentru placi video mai serioase la amperajul pe caile de 12V si la mufele cu care vine (neaparat sa o aibe pe ce cu 6 pini, pentru ca alimenteaza separat placa video, daca placa video e mai scumpa decat ce am luat eu e posibil sa aibe chiar 2 mufe de alimentare pe 6 pini, sau una pe 6 si alta pe 8);


- apoi carcasa Nox Zen, Midi Tower, ATX/micro ATX, fara sursa, neagra;


- un DVD-RW, un HDD de 1 TB, Seagate Barracuda, 7200RPM, 64MB, SATA3, ST1000DM003;


- ce a ramas din buget, cam 500 ron am folosit pentru placa video, Sapphire ATI Radeon HD7770, 1024MB, GDDR5, 128bit, DVI, HDMI, PCI-E care are si o promotie, vine cu un cupon electronic, valabil pentru jocurile FarCry 3, Hitman: Absolution, Sleeping Dogs.


Componentele de mai sus s-au incadrat perfect in suma de 1900 ron, pentru preturile actualizate la zi, dati click pe link-uri.
Comanda a venit prin curier a doua zi si am asamblat piesele in urmatoarea ordine: DVD-RW primul, pentru ca unitatea are o usita cu buton care acopera fata lui si trebuie sa nimeresti exact buton pe buton ca sa se deschida exact cand apesi pe el. Daca il pui prea aproape, preseaza pe buton si se va deschide si inchide la nesfarsit, daca e prea departe, nu vei putea deschide. Eu am inceput prin a-l fixa usor in suruburi, urmand ca, la sfarsit, cand totul e asamblat, sa pornesc unitatea si sa reglez fin suruburile in pozitia perfecta. Apoi am pus sursa, suruburile care prind placa de baza de carcasa, placuta din spate care ghideaza mufele, placa de baza, procesorul, placa video, memoria, HDD-ul, apoi am mufat toate cablurile si am efectuat reglajul de care va spuneam la DVD-RW.

La prima pornire am intrat in bios care cerea mici reglaje (ora, data, ordinea de boot-are - primul DVD-RW, apoi HDD-ul) si am instalat sistemul de operare si toate programele de care ar putea avea nevoie. La sfarsit antivirusul si o imagine a partitiei de sistem cu Acronis pentru siguranta.

Voi reveni cu impresii despre jocurile cu care vine placa video la pachet.

7 comentarii:

  1. Mah frate..ff tare (sunt alexoi112) mersi pentru alegere..se pare ca vom avea comp la fel :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ieri procesorul nu era pe stoc, exista unul putin mai puternic, dar nu cred ca e problema. Oricum asta in bios zicea ca poate fi dus pana in 6000(binenteles cu un cooler bun).

      Ștergere
    2. Uite aici cum arata...eu zic ca e bine,nu as vrea OC pentru ca nu ma intereseaza..App oare placa video se poate "forja" sa filmeze?
      Mersi mult..am sa las un link :) http://img255.imageshack.us/img255/2672/computerw.png

      Ștergere
    3. Cum adica sa filmeze?In jocuri? Exista fraps pentru asta si merge pe aproape orice placa. Arata bine altfel sistemul.Procesorul e suportat http://www.asrock.com/mb/overview.ro.asp?cat=CPU&Model=FM2A55M-DGS . Succes la asamblare si sa te bucuri de el!

      Ștergere
  2. aa..Da si mah..Eu am AMD de 7 ani..si sincer eu te inteleg ca esti mai atasat de AMD....adica mie nu imi place deloc seria "I" de la Intel..Mersi mult

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropo..daca mai am probleme(nu sunt un geniu la PC ai putea sa-mi dai si mie un id de mess sau de skype..:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai mailul meu in dreapta paginii, mess nu folosesc de ceva timp.

      Ștergere