Faceți căutări pe acest blog

vineri, 15 noiembrie 2013

Cum cumpar de Black Friday

...si ce sa cumpar de Black Friday. In functie de ceea ce cautati, aveti mai jos cateva sfaturi utile : 

- laptop: cautati de acum modele cu garantie de cel putin 24 de luni. Mi-au trecut prin mana destule modele, cu garantie de 1 an, care au inceput sa aibe probleme imediat dupa primul an. Ieftin nu inseamna neaparat si bun. Stabiliti-va bugetul pe care vreti sa il "spargeti" in aceasta zi si cautati de pe acum modele care s-ar putea incadra. As recomanda in continuare sa cautati Ultrabook-uri. Sunt micute si subtirele, arata bine si au performante bune. Daca tineti minte ce v-am spus despre laptopuri si SSD, acum e momentul sa puneti in practica aceste lucruri. Utilizati pentru SSD modele de cel putin 60GB, pentru a avea loc pe ele sistemul de operare. Ideale ar fi SSD de 120GB, pe care pariez ca vor avea reduceri substantiale in aceasta zi (probabil ca vor fi la pret de 60GB). Daca alegeti Ultrabook, acestea nu vor avea unitate optica integrata. Este pretul care trebuie platit pentru dimensiunea redusa (sunt foarte subtiri). O unitate optica externa ar putea rezolva aceasta problema, mai ales ca preturile sunt acum destul de accesibile (la gasiti acum de la 132 lei, e posibil ca de Black Friday sa dati chiar mai putin pe una). Una peste alta, Ultrabook + SSD + rack extern + unitate optica externa ar trebui sa va "duca" undeva spre 2500-3000 lei.
Ca idee, puteti gasi chiar de pe acum, oferte cu Ultrabook+unitate optica cadou la 2400 lei.


- TV : nu pot sa va recomand decat sa va luati ceva cu 3D. Experienta este uimitoare, iar trecerea de la 2D la 3D face ca un film sa fie mult mai spectaculos. Eu am trait asta pe viu, cand am luat televizorul meu, un LG 32LM620S, care acum, din pacate, nu mai exista in oferte, fiind un model al anului trecut. Avatar 3D parea alt film, mult mai frumos ca versiunea 2D.
Seria noua de la LG arata ceva mai bine, are cateva tehnologii mai bune si un unghi de vizualizare mai mare in 3D. Modelul echivalent al anului 2013 ar fi 32LA620S, care vine, la fel ca 32LM620S, cu 4 perechi de ochelari 3D la pachet. Inainte sa imi iau televizor, am cautat sa aibe cat mai multe mufe de conectare HDMI si USB. Aceasta va ajuta mai tarziu. Eu am acum conectate la TV urmatoarele periferice:
1. cutia/receiver de la Dolce pe HDMI;
2. un HDD extern pe USB;
3. o tastatura wireless pe USB;
4. un mouse wireless pe USB;
5. in planul viitor am un stick cu Android care ar trebui sa se conecteze pe HDMI;
6. tot in planul viitor as putea sa conectez, tot prin HDMI, o tableta.
Daca as tot baga si scoate cabluri in/din TV, e posibil ca, mai tarziu, sa am probleme cu mufele. Asa, cu multe mufe la dispozitie, am scapat de o posibila durere de cap in plus.
Voi, tot in functie de buget, cautati sa gasiti televizorul cu diagonala cea mai mare, care sa aiba si 3D. Retineti modelele care se pot incadra in buget si urmariti-le de Black Friday. Incercati sa luati tot LG sau Samsung, pe cat posibil, cu ochelari pasivi (ceilalti necesita incarcare sau baterii si au probleme, la unele persoane, cu acomodarea, sau dau dureri de cap, iar autonomia nu este foarte mare). Televizoarele LG au sigur ochelari pasivi.
Nu va limitati la un singur magazin online, e posibil ca alte magazine, mai putin cunoscute, ca Clickshop (care aduce marfa direct din Germania), sa aibe oferte mai bune la acelasi produs, sau produse similare la preturi mai bune, chiar daca termenul de livrare este mai mare. Eu unul as prefera un produs la un pret mai bun, adus mai tarziu, in locul unui pret mai mare, dar cu o livrare mai rapida, mai ales la produsele de folosinta indelungata. 
Nu cautati in mod specific modelele SMART. Partea SMART, integrata in televizoare inca nu a ajuns la maturitate si poate fi inlocuita, cu succes, de un stick cu Android, care se conecteaza prin HDMI si care are acces la internet de la ruterul dvs. prin wifi. Tot ca idee, ieri, un astfel de stick a fost, in promotia zilnica de la eMag, la 368 lei.
La fel, pentru a scapa de o telecomanda, un cablu HDMI si un aparat in plus, cautati modele de TV care au slot CI+. Acesta permite unui un card CI+, care se gaseste momentan doar la UPS si la DIGI, sa tina locul receiverului pentru programele HD. Nu este neaparat necesar, insa e bine ca viitorul TV sa aibe acest slot. Atentie la "+", modelele cu slot CI simplu nu sunt , in general, compatibile cu cardurile CI+.

- componente si periferice: acum este momentul pentru un upgrade la calculator, fie procesor sau placa video, memorie sau sursa. Urmariti, in functie de buget, ce componente vreti sa achizitionati de pe acum. Faceti-va o lista si vedeti cum evolueaza preturile.
* Nu luati 8GB de memorie RAM, daca unitatea/laptopul este folosit in regim office, pentru ca nu ii veti folosi niciodata la maxim.
* Atentie ca produsul, pe care vreti sa il luati, sa fie compatibil cu placa de baza. Nu luati DDR3, daca placa de baza nu "stie" decat de DDR2, nu luati module de 4GB sau 8GB, daca placa de baza nu recunoaste decat maxim module de 2GB sau 4GB. Folositi inainte programul Aida64 pentru a identifica placa de baza/laptopul si apoi mergeti pe situl producatorului pentru a vedea ce scrie despre limitarile de memorie.
* La fel despre placile video. Daca aveti unitati vechi, cu slot AGP, nu veti putea folosi placi video cu slot PCI-E.
* Mare atentie la combinatia dintre placa video si sursa. Unele placi video mai noi au nevoie de alimentare separata de la sursa si de curent mai mult. Daca sursa nu are alimentare separata pentru placa video, puteti sa rezolvati problema cu un adaptor, insa trebuie sa cunoasteti si puterea sursei. Nu luati o placa video HD7850, pe care sa o puneti intr-un calculator cu o sursa de mica putere, sau de marca indoielnica. Este posibil sa nu porneasca, sau sa va arda sursa actuala. Cereti sfaturi pentru asta (puteti sa o faceti chiar aici, in comentarii, nu va costa nimic in plus), ca sa nu ramaneti cu un gust amar dupa achizitie.
* Daca va luati boxe puternice, asigurati-va ca aveti o placa de sunet buna, nu cea care vine pe placa de baza. Veti fi dezamagiti altfel, de calitatea sunetului si veti da vina pe boxe, desi e posibil ca ele sa fie ok.
* Iarasi, daca va luati un monitor mare, cu rezolutie FullHD, asigurati-va ca sistemul este capabil sa ruleze jocuri, in acea rezolutie, fara probleme (daca monitorul e luat pentru jocuri). Altfel veti avea surpriza sa nu puteti rula jocuri in acea rezolutie decat la detalii grafice slabe. E ca si cum ai incerca sa intinzi o poza de rezolutie mica pe un ecran mare, rezultand ceva de calitate proasta.
Cereti sfaturi in aceasta privinta si va veti putea bucura din plin de noua achizitie, daca nu va pricepeti.

- console de jocuri: in perioada imediat urmatoare vor aparea doua modele noi de console : PS4 de la Sony si Xbox One de la Microsoft. Avand in vedere acest lucru si faptul ca, consola Wii si-a incheiat ciclul de viata, vor fi niste reduceri substantiale la consolele vechi, PS3, Xbox 360 si Wii de pe stoc, deoarece se va incerca lichidarea stocului actual. Daca le luati pentru copiii dvs., incercati sa aflati ce jocuri le place sa se joace si, in functie de buget si de preferintele lor in materie de jocuri, sa achizitionati consolele care se potrivesc cel mai bine. Noile console nu vor avea reduceri substantiale la lansare, insa merita avute in vedere doarece viitoarele jocuri vor fi facute pentru acestea in special. Atentie si la limitarile impuse de firmele producatoare. Nu are rost sa iei o consola care nu va avea suport in tara noastra sau magazin online de jocuri inaccesibil din Romania. La fel sunt unele zvonuri legate de conexiunea permanenta la internet. Daca nu aveti asa ceva acasa, este posibil sa o luati pe post de bibelou. Iar va sfatuiesc sa intrebati.
Eu va stau la dispozitie- voi intrebati in comentarii, la care voi raspunde cu placere.

- tablete: despre tablete gasiti aici un ghid facut de mine, care va va ajuta in decizia de achizitionare a unei tablete. Ce vreau sa adaug este ca, daca vreti sa luati o tableta care sa va "tina" mai mult de 2 ani, va trebui sa va directionati achizitia spre ultimul model de iPad sau Nexus. Apple sau Google vor pune la dispozitia cumparatorilor, pe o durata de cel putin 2 ani de la aparitia tabletei, ultimele versiuni de sisteme de operare. Deci daca veti lua iPad Air sau Nexus 7 2013 acum, veti beneficia, cel putin pana in 2015, de update la partea software. Ca idee, incercati sa evitati iPad 2, deoarece are deja 2 sau 3 ani de la aparitie.

- electrocasnice: aici ma astept ca cele mai bune promotii sa fie de la Flanco. ei vand cel mai bine electrocasnice, au o gama larga si mereu produse pe stoc. Sper doar ca situl lor sa fie functional de Black Friday si sa nu trimita clientii in magazinele de desfacere, in loc sa afiseze promotiile, in aceasta zi.

Acum ajungem la partea importanta, cu achizitia propriu-zisa. Este un fapt bine stiut, ca in aceasta zi este foarte posibil ca serverele sa se blocheze. Asta se intampla cand multi oameni incearca sa acceseze in acelasi timp anumite pagini (ceea ce se intampla de obicei de Black Friday). Sfatul meu este sa cautati de acum, in functie de bugetul vostru, articolele pe care credeti ca le puteti cumpara, sa le bagati, daca situl permite, in wish-list si sa va configurati bine contul cu datele dvs sau ale firmei pe care se va face factura si cu adresa de livrare. Astfel ca, atunci, tot ce veti avea de facut va fi sa va logati pe site si sa intrati in wish-list, care va fi o pagina separata a dvs., pe care doar dvs. o puteti accesa, iar probabilitatea ca aceasta sa se blocheze este mult mai mica. Daca situl principal va functiona, prin acest wish-list veti putea face achizitia foarte repede, tot ce trebuie sa faceti este sa selectati produsele si sa le bagat in cos, apoi sa confirmati comanda si ati terminat achizitia.
Pana atunci verificati si promotiile zilnice. E posibil sa gasiti ceea ce va intereseaza la pret bun inca de acum si aveti mai sus cateva exemple cu linkuri catre ele. Tineti minte ca nu toate produsele vor fi atunci la promotie, doar ceea ce este pe stoc si nu neaparat ultimile aparitii. Black Friday este o zi de lichidare de stocuri, nu de promotii in general. Daca ceva va face cu ochiul, il aveti pe lista si are acum o promotie care considerati ca este buna, luati-l. Este posibil ca pana saptamana viitoare sa se termine stocul sau sa nu mai fie la promotie. Spor la cumparaturi!

Nu uitati, linkurile din articol exista ca sa va ajute pe voi, cum ma ajuta pe mine vedeti aici. Nu va costa nimic in plus daca le accesati, sunt puse pentru a va forma o parere despre cele de mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu