Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 22 februarie 2012

Certificatul energetic - de ce imi trebuie ?

Notiunea de "certificat energetic" a aparut la noi impusa de Uniunea Europeana pentru ca Romania trebuie sa reduca cu 22% energia consumata la nivelul fondului construit de cladiri. Potentialul, anual, de economisire a energiei in cladiri reprezinta aproximativ 600 de mii de tone de petrol, mentioneaza specialistii din cadrul MDLPL. Fiecare stat din Uniunea Europeana trebuie sa micsoreze consumul de energie cu cel putin 9% pe durata a noua ani, potrivit Directivei 2006/32/CE. Reducerea se va face prin implementarea de masuri si actiuni la nivel national incluse in Planurile Nationale de Actiuni pentru Eficienta Energetica, cu o valabilitate de trei ani.
Totusi în Legea 372/2005 care este principalul motiv pentru care trebuie sa ai un certificat energetic nu exista nicaieri cu­vantul "obligativitate".Exprimarea este urmatoarea „certificatul este eli­be­rat proprietarului, iar proprietarul il pune, dupa caz, la dispozitia po­ten­tia­lului cumparator sau chirias”. Nici norma metodologica privind performanta energetica a cladirilor nu vine cu precizari suplimentare. „Pentru categoriile de cladiri care se vand sau se inchiriază, certificatul se elaborea­ză prin grija proprietarului si se pre­zinta la inchirierea contractului de van­zare-cumparare, respectiv a contractului de inchiriere.” Se pre­zinta, aceasta este formularea. Le­gea nu pre­vede nici o sanctiune, ceea ce ara­ta ca prezentarea certificatului este prevazuta de legiuitor mai mult ca un act de informare a cum­paratorului, respectiv chiriasului, de­cat ca o obli­gatie.


Deci de ce imi trebuie?
Certificatul energetic este util pentru a vedea cat de mult cheltuiesti pentru intretinerea cladirii si mai ales, prin recomandarile ce insotesc acest certificat, aflii ce ar trebui sa faci pentru a reduce aceste cheltuieli si a spori confortul propriu cu cheltuieli minime.Obtinandu-l poti verifica in ce clasa energetica se incadreaza imobilul tau si daca ai nevoie de reabilitare termica.Altfel, casele pot fi vândute si fără certificat energetic, incheind o intelegere la notar intre parti.
Totusi parca e bine sa il ai pentru ca o locuinta bine izolata se incalzeste cu cateva zeci de euro pe luna.. intr-una prost izolata poti sa tii centrala pornita nonstop si tot nu ajungi la 20-22 de grade.
Ce ziceti?

Surse: unu, doi, trei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu