Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Realitati de la romani - corporatistul

Poate nu este atat de realista ca cea a lui Zoso, dar poate e ceva mai vesela:Te nasti intr-un sat de pe langa un oras mai mare. Satul vostru are si o sosea. Tu nu stai la sosea. Acolo stau aia instariti.Tu nu esti.
Cresti auzind-o pe maica-ta spunandu-si cat e de proasta ca l-a luat pe tac-tu si spunandu-ti ca daca nu inveti ai sa ajungi ca el.
La scoala din sat esti primul. Maica-ta e mandra, vecinele sunt invidioase, iar taica-tau bea in cinstea ta.
Dai la liceu la oras. Primul soc cultural. Stai la o matusa. Domnisoara la 50 de ani. Pentru tine e "zana cea buna", pentru vecinii ei, "nebuna de la cinci". Iti petreci mare parte la baie. WC-ul in casa te fascineaza.
Dupa primul an de liceu in care ai fost doar al cincilea din clasa si maica-ta aproape ca te renegase, te acomodezi si te faci tocilar.
Ti se zice "Taranu", fetele iti vorbesc frumos doar cand iti cer tema, baietii joaca fotbal cu ghiozdanul tau.
Ajungi la facultate. La Bucuresti. Al doilea soc cultural. Maica-ta iti trimite scrisoare ca poate sa moara linistita. In aceeasi scrisoare, ma-ta mare zice ca ea vrea sa te vada insurat si ca moare dupa aia.
Stai la camin si te descurci cu mancare de acasa tinuta la rece pe pervazul ferestrei. Si aici esti printre fruntasi.
In ultimul an de facultate, te duci internship. Stai opt luni neplatit, dupa opt luni seful biroului iti zice: "Avem un post liber". Accepti chiar si salariul minim pe economie. O suni pe maica-ta si-i dai raportul. E atat de fericita incat, se gandeste ca, acum ca te-ai realizat la Bucuresti, ar putea sa-l lase pe tac-tu si sa vina sa stea cu tine. 
La job vii primul si pleci ultimul. Lucrezi in weekend si de-acasa. Esti ultra-obedient si pupincurist. Colegii sunt scârbiti de tine, seful te place si te exploateaza. Iti mareste salariul. Poti chiar sa ii trimiti si maica-tii niste bani. 
Te insori cu cea mai frumoasa fata de la tine din sat. E si ea venita la Bucuresti, dar nu a avut succesul tau. Faceti nunta in sat. Maica-ta plânge, bunica-ta nu moare, in schimb e mort de beat taica-tau.
Esti avansat. Ceva directoras. Ea e gravida. Faci credit pentru casa si masina.
Te asteapta 25 de ani de rate si vacante in Turcia si Grecia. Bunica-ta a murit, maica-ta vine la voi sa va creasca plodul, taica-tau e tot la birt. Nu esti fericit, dar esti implinit...
Si apoi ... vine criza - te dau aia afara - iti vinzi masina, banca iti ia casa - te intorci sa stai cu parintii in satul de unde ai plecat - nevasta-ta incepe sa spuna cat de proasta a fost ca te-a luat pe tine de barbat in loc sa-l ia pe Gheorghe care e recuperator (proxenet, traficant) in Spania si are vila cu piscina si meleu in curte!
Incepi sa-ti petreci cat mai mult timp la birt (alaturi de taica-tu)... si bei ca fiitu e primul din clasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu