1. Sofranul
Sofranul este cea mai scumpa mirodenie a lumii. Pretul lui este dat de greutatea cu care se recolteaza si prelucreaza acest condiment fragil care este de fapt pistilul crocusului de sofran. Pentru a recolta 500 de grame de sofran e nevoie de aproximativ 75.000 de flori recoltate de pe o suprafata echivalenta cu un teren de fotbal. La procesul de cultivare se adauga unul delicat de recoltare, uscare, sortare si transportare a sofranului care face ca, in final, pretul unui kilogram din aceasta mirodenie sa ajunga la 11.000 de dolari.
2. Nucile de Macadamia
Sunt nuci cu adevarat tari. La propriu si la figurat, la coaja si la
pret. Nucile de Macadamia sunt cele mai scumpe nuci din lume intrucat arborele care le produce are nevoie de 7-10 ani pentru a ajunge la maturitate si necesita fertilizari intense si costisitoare. Cei care vor sa treaca de coaja tare pentru a ajunge la miezul cremos al acestei nuci care contine peste 80% uleiuri si aproximativ 4% zaharuri trebuie sa plateasca 300 de dolari per kilogram.
3. Beluga – caviarul iranian
Cel mai scump caviar din lume nu este cel rusesc asa cum se crede, ci caviarul almas (termenul iranian pentru diamant). Pretul acestui caviar, rar si de aceea foarte scump, este dat de faptul ca este produs de un sturion care are cel putin 100 de ani. Luxosul caviar provine din acest sturion care a supravietuit dinozaurilor si care exista pe pamant de acum 120 milioane de ani. Acest caviar iranian ajunge pe piata din Statele Unite si se vinde cu 5000 de dolari kilogramul. Inca un motiv in plus pentru a consuma caviar cu moderatie.
4. Trufa alba
Cea mai scumpa ciuperca din lume este de departe trufa, dar nu cea neagra ci varietatea ei alba, mult mai rara. Originara din zona Langhe, regiunea Piedmont, din nordul Italiei, trufa alba creste pana la 12 centimetri in diametru si poate atinge 500 de grame in greutate. Aceste trufe au un pret de 2000 de dolari, adica 4000 de dolari per kilogram. Insa pretul lor explodeaza atunci cand sunt vandute la licitatii. Cea mai scumpa astfel de trufa a fost vânduta în decembrie 2007 lui Stanley Ho, proprietarul unui cazino din Macao, care a platit 330.000 de dolari pentru 1,5 kilograme de trufa alba. Ca sa intelegeti ce sunt trufandalele!
5. Cartoful “La Bonnotte”
Consideram cartoful un aliment la indemana pentru ca este ieftin. Dar acum ne ocupam de tot ce-i mai scump. Cel mai costisitor cartof din lume este o varietate din Franta – “La Bonnotte”. Doar 100 de tone sunt cultivate anual, iar locul de cultura este exclusiv insula Noirmourtier. De ce este scump? Pentru ca este nevoie de fertilizare speciala a pamântului de cultura cu alge si de o clima speciala, aproape de mare. Cum aceasta specie este aproape pe cale de disparitie, batalia pe aceasta varietate este mare,1 kg ajungand pâna la 500 euro.
6. Vita Kobe
Cea mai scumpa carne de vita din lume este obtinuta de la specia japoneza Tajima-ushi. Vacile sunt hranite cu cea mai buna iarba si sunt crescute dupa o traditie stricta in regiunea Kobe (hranite cu bere si masate în fiecare zi). Carnea este frageda, gustoasa si are o textura deosebita cu firisoare de grasime distribuite incredibil de uniform ce ii confera carnii un aspect marmorat. Desi exista variante americane si britanice ce sunt vandute ca vita stil Kobe (hranite cu bere si masate zilnic), adevarata vita Kobe ajunge la 100 dolari pentru 200 grame de carne macra. Folosita la sashimi, shabu-shabu, teppanyaki, vita de Kobe se deosebeste de mai putin reusitele copii si datorita hranei care este mai buna si mai scumpa decat
cea de pe continentul american.
7. Sandvisul de platina
Cel mai scump sandvis din lume este von Essen Platinum Club Sandwich. Aceasta delicatessa cu 3 straturi are cel mai fin piept de pui (poulet de Bresse, considerat a patra minune gastronomica a lumii!), sunca, oua de prepelita si trufe albe. Se vinde in Cliveden, Berkshire si costa aproape 200 de dolari. Are 1,182 de calorii si este pe lista de “trebuie gustat” a fanaticilor gurmanzi din toate tarile.
Va urma....
Sursa: primit pe mail
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu