Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 aprilie 2013

Ce programe instalezi dupa ce instalezi Windows?

In continuare voi trata acest articol ca o leapsa venita de la Gabriel Ursan. Omul isi ia laptop si ne intreaba ce programe sa isi instaleze. Hai sa vedem:
- in primul rand, dupa Windows, as instala Winrar. Pentru ca s-ar putea sa mai am nevoie de ceva driveri, poate unii mai noi de pe situl produatorului si in 90% din cazuri, driverii sunt arhivati.
- logic ca urmatorul pas va fi sa imi pun toti/cei mai noi driveri, asa cum am spus mai devreme.
- apoi voi instala Winamp, pentru muzica si doar pentru muzica, deci voi avea grija la instalare sa nu bifez partea video, pentru care exista codecuri, si nici bloatware-ul cu care mai vine programul gratuit.
- mai departe, pentru a putea vizualiza pdf-uri recomand Adobe Acrobat Reader, sau puteti sa lasati programul cu care vine Windows 8, daca pe acesta l-ati instalat.
- Java e urmatorul program pe care l-as instala, daca nu stiati pana acum, virusul cu politia care te pune sa platesti o amenda fictiva se ia daca versiunea java de pe calculator e mai veche de 7.11, deci e bine sa ne pazim de malware (prevenirea e intotdeauna mai buna).
- urmatoarele sunt Nero, pentru scris cd/dvd (eu folosesc versiunea micro si isi face treaba extraordinar), DaemonTools pentru imagini de cd-dvd-uri si Acronis Home Image, pentru ca la sfarsit, dupa ce termin tot de instalat, imi voi face o imagine a partitiei sistemului si nu va mai trebui sa stau 1-2 ore sa reinstalez tot in caz de probleme, va dura doar 15 minute si voi avea totul reinstalat de la zero.
- abia acum am ajuns la Office, si aici voi alege cu capul, un Office Home and Student 2010. De ce ? Pentru ca diferentele pentru ceea ce imi trebuie mie sunt minuscule, insa ceva au schimbat cei de la Microsoft si ma poate afecta mai mult decat as vrea: versiunile noi sunt pe baza de abonament (Office365 il cumperi pe baza de abonament 1 an ) sau sunt "imperecheate" cu hardware-ul (Office 2013), adica daca iti vei strica placa de baza la laptop si in service ti-o schimba, sa zicem in garantie in cel mai bun caz, va trebui sa cumperi un nou office. Frumos, nu?
- urmeaza Irfanview pentru poze si K-lite full pentru codec-uri.
- la sfarsit, pentru malware si virusi as instala Spybot, Malwarebytes si Kaspersky Antivirus
Probabil articolul meu nu ajuta la SEO ca al lui, dar e mai util si mai real, zic eu. Din cele de mai sus, majoritatea sunt gratuite, cele care costa bani sunt urmatoarele (daca vreti sa verificati preturile, dati click pe link-uri):
- Nero, versiunea micro are nevoie, de obicei, de o cheie legala de Nero full (se poate cumpara, sau vine la pachet cu unele componente gen dvd-rw), sau poti folosi o versiune gratuita
Nu recomand sa instalati programe piratate, pot veni la pachet cu surprize neplacute.

4 comentarii:

  1. Primul pas Winrar ?? Pentru driveri ?!
    99% zint ZIP si merge dezarhivat direct din windows.

    Adobe Reader ?! Doar daca vrei batai de cap.
    FoxIt Reader este de vreo 10 ori mai mic si mult mai rapid.

    Java, de unul singur, nu prea foloseste la absolut nimic.
    Ai nevoie de el doar daca ai un alt program care are nevoie de Java.

    K-lite ? De ce ? Poate faci encodari de fisiere video, altfel nu ai nevoie.
    Exista destule playere video ce nu au nevoie de nici un codec: VLC, MPC, MPC-HC, Daum Pot Player, KMPlayer.

    Toate 3 programele anti virus/malware ?! Chiar ai nevoie de toate 3 simultan ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca sa dezarhivezi direct din xp...iti doresc rabare si succes.
      Am incercat Foxit Reader, m-am lovit de un bug care nu ma lasa nici sa il dezinstalez, nici sa pun altceva in loc si nu puteam sa mai deschid pdf-urile.
      Java...probabil n-ai citit articolul(virusul Politia romana il iei daca nu ai Java sau ai o versiune veche)
      K-lite are inclus MPC-HC plus o gramada de alte codecuri. Am avut numai MPC-HC acum ceva timp si m-am "lovit" de filme intoarse pe dos, altele pline de patratele, sau verzi, etc toate din cauza de lipsa de codecuri. De atunci folosesc K-lite si n-am avut nici o problema.
      Spre deosebire de antivirusi, anti malware nu ruleaza tot timpul in fundal, decat daca le lasi. Spybot are grija sa nu intrii pe situri infectate, Malwarebytes are optiunea de a rula in fundal, dar nu o folosesc. Sunt virusi/malwae care pot fi scosi doar cu unul din aceste doua programe. Daca le faci update des, ai sansa sa scapi fara reinstalari.
      Ma bucur ca ma citesti. Bafta in continuare!

      Ștergere
  2. www.ninite.com ...cu 3 clickuri ai scutit 1h de cautari si instalare + ca ai ultima versiune aparuta din ce folosesti, BAFTA

    RăspundețiȘtergere